שיחה עם הבוס, ראיונות עבודה, ישיבות במשרד, פגישה עם לקוחות ולקוחות פוטנציאליים – כל אלו נעשים בישיבה על כסאות משרדיים, ומסתבר שהאופן שבו אתם יושבים על הכסא קובע במידה לא מבוטלת את הרושם שאתם עושים, ומשפיע בצורה עקיפה גם על תוצאות הפגישה.
למרות ששפת הגוף שלנו ברובה אינה מודעת ונעשית באופן אינטואטיבי במהלך תקשורת מול אדם אחד או יותר, עדיין ישנם כמה דגשים שימושיים במיוחד שכדאי לקחת לתשומת הלב ולפתח מודעות כלפיהם.
הטיית הגוף
- הטיית חלקו העליון של הגוף קדימה / הישענות קדימה – הבעת עניין, קשב וקירבה. גם כאשר מביעים חוסר הסכמה כלשהו, הטיית הגוף קדימה עשויה לסייע לצד השני להקשיב ביותר פתיחות למה שיש לכם לומר. יחד עם זאת חשוב לא להגזים בהטיית הגוף, שכן הטייה גדולה מדי קדימה יכולה להתפרש גם כאיום וחדירה למרחב האישי.
- הטיית הגוף אחורה – יכולה להעיד על נינוחות אך גם על תחושת ריחוק, זחיחות וחוסר קשב. רצוי לא להתקבע בתנוחה זו לאורך זמן.
- הטיית הגוף אחורה תוך כדי שילוב ידיים מאחורי הראש – "אני הבוס".
מנח הראש
- תמיכת הראש על ידי כף היד או שתי כפות הידיים – עייפות, שיעמום.
- תמיכה עדינה של האצבעות בסנטר או בלחי – חשיבה ביקורתית, גילוי עניין ובחינה מדוקדקת של הנאמר.
- הטייה קלה של הראש הצידה – התעניינות, לעתים יכול להעיד גם על פלירטוט.
- הרמת הראש כלפי מעלה – יהירות והתנשאות.
מנח הידיים
- ידיים שלובות על החזה – סגירות או חשדנות, התבצרות בעמדות.
- מרפקים על ידיות הכסא ואצבעות ידיים בגובה המרפקים שלובות באופן רופף, או בתנוחת היהלום (שתי אצבעות ידיים זו כנגד זו) – הקשבה והבעת עניין ואמפתיה.
- הצבעה ישירה על אדם – רצוי להימנע מהצבעה ישירה, שכן הדבר עלול לגרום לאי נוחות לאדם עליו אתה מצביע. ישנן תרבויות בהן זה נחשב כפירוש כגסות רוח.
מנח הרגליים
- רגליים מסוכלות, שיכול קרסוליים – סגירות ואיפוק, יכול להצביע גם על התנגדות.
- רגליים פתוחות יתר על המידה (רלוונטי בעיקר לגברים) – שתלטנות והתרסה.
- שיכול רגליים גבוה, כאשר הרגל על הירך – פתיחות וקשב, בטחון עצמי.
- רגליים מונחות על הרצפה במנח טבעי (כפות רגליים על הרצפה, מירווח בין הרגליים ברוחב האגן) – נינוחות וקשב.
- "הקפצת" הרגל – עצבנות וחוסר סבלנות.
עומק הישיבה
- ישיבה עם נטייה קדימה ואחיזת הכסא – מעידה על רצון היושב לסיים את האינטראקציה וללכת.
- ישיבה על קצה הכסא – מעידה על חוסר סבלנות או סיטואציה לא נוחה. יכולה גם להעיד על חוסר נוחות גופנית (כמו למשל התאפקות מללכת לשירותים).
- ישיבה נינוחה לכל עומק הכסא – מעידה על תחושת נינוחות וביטחון עצמי.
לסיכום
שפת הגוף הינה כלי יעיל מאוד הן להבנת כוונות האחר, והן כדי ליצור את הרושם הרצוי לנו בהתאם לסיטואציה. יחד עם זאת חשוב להפעיל גם חשיבה ביקורתית ולזכור שלא מדובר ב"מדע מדוייק" בכל המקרים. אדם שיושב על קצהו של כסא משרדי יכול להביע חוסר סבלנות, אולם גם יכול להעיד פשוט על אדם אתלטי המתקשה להישאר בתנוחה אחת לאורך זמן.
וטיפ אחרון מאתנו – גם לכסא עליו אתם יושבים יש חשיבות רבה, הן מבחינת המסר שהוא מעביר בפני עצמו (עיצוב חדשני או שמרני, גובה המושב וכו'), והן מבחינת שפת הגוף שהוא מאפשר לכם. כסא משרדי לא נוח יקשה עליכם לשבת בצורה נינוחה ועלול לגרום לפרשנות מוטעית של שפת הגוף שלכם, לכן הקפידו לבחור בכסא מחשב אורטופדי שיסייע לכם לשבת בנוחות לאורך שעות רבות.