האֶרְגּוֹנוֹמְיָה (נקרא גם: הַנְדָּסַת אֱנוֹשׁ) חוקרת את המימשקים שבין האדם לסביבתו. מטרת יישום הארגונומיה היא לשפר את מידת ההתאמה התפקודית של הסביבה לאפיוני האדם המתפקד בתוכה. התאמה טובה בין הסביבה לבין צורכי האדם מאפשרת נוחות ובריאות מרבית, יעילות בעבודה ורמת סיכון מינימלית להתפתחות בעיות במערכת השריר-שלד, ומערכת העצבים.
הגורמים הארגונומיים במקום העבודה כוללים בין היתר:
- מנח הגוף בזמן ביצוע העבודה
- חזרתיות תנועתית מרובה
- תנוחה סטטית לאורך זמן
- עומס פיזי/ מכני (כגון הרמת משאות כבדים)
- תנאי התאורה
- אקלים – בקרה על איכות האוויר והטמפרטורה
- אקוסטיקה- נטרול מטרדי רעש
אחת הדוגמאות הנפוצות לפגיעה תעסוקתית העלולה לנבוע, בין היתר, כתוצאה מארגונומיה לקויה הינה תסמונת התעלה הקרפלית.
מהי תסמונת התעלה הקרפלית?
התעלה הקרפלית נמצאת באיזור שורש כף היד, ובתוכה עובר העצב המדיאני האחראי לתחושתיות ותנועתיות כף היד. כאשר נגרמת היצרות או פגיעה בתעלה הקרפלית, הדבר מוביל ללחץ על העצב המדיאני ולהתפתחות התסמונת.
היצרות בתעלה הקרפלית יכולה להיגרם כתוצאה מחבלה, דלקת מפרקים, השמנה, הריון, בעיה בבלוטת התריס, גורמים תורשתיים, וכן כתוצאה מעבודה הכרוכה במאמץ חוזר ונישנה של כף היד.
חזרה מרובה על אותה תבנית תנועתית ומנח לא תקין של שורש כף היד מהווים גורמי סיכון, וזאת גם הסיבה שאנשים העובדים עם מחשב במשך שעות מרובות מדי יום נמצאים בקבוצת סיכון ללקות בתסמונת.
הסימנים הראשונים של תסמונת התעלה הקרפלית הינם בדרך כלל תחושת נימול או "עקצוצים" באיזור כף היד. במידה והתסמונת לא מטופלת המצב צפוי להחמיר עד לכדי כאבים העלולים "להקרין" לכף היד ולזרוע כולה עד הכתף, ואף להוביל לחולשת שרירי כף היד.
הטיפול השמרני כולל טיפול פיזיותרפי, ריפוי בעיסוק, התאמת סד ליישור שורש כף היד, התאמה ארגונומית של סביבת העבודה, ובמקרים מסויימים גם נטילת כדורים נוגדי דלקת וזריקת קורטיזון.
ברוב המקרים לטיפול השמרני אחוזי הצלחה גבוהים, אם כי קיימים מקרים בהם הטיפול השמרני אינו מספק, ואז יש צורך בניתוח לשיחרור העצב המדיאלי.
כיצד להפחית את הסיכון להתפתחות תסמונת התעלה הקרפלית
חלק מהגורמים לתסמונת אינם בשליטתנו, כמו למשל הריון, או גורמים תורשתיים. יחד עם זאת ישנן כמה פעולות מניעה מומלצות שאפשר וכדאי נקוט, במיוחד למי שיושב בעבודתו שעות רבות מול המחשב:
- מומלץ לקחת הפסקה מהעבודה של כמה דקות מדי שעה כדי למתוח ולשחרר את שרירי הגוף והידיים.
- הקפידו על מנח תקין של שורש כף היד (להימנע עד כמה שניתן מכיפוף קבוע של מיפרק כף היד, ובמיוחד בזווית חדה).
- מומלץ להקפיד לשבת על כסא מחשב אורטופדי בעל משענות ידיים מתכווננות 3D (לגובה ולצדדים) המאפשרות תמיכה מיטבית לזרועות. גובה משענות הידיים צריך לאפשר הנחה נוחה, ללא זווית חדה במפרק כף היד, של האמות על שולחן עבודה או על המשענות עצמן.
- יש לכוון את גובה הכסא בהתאם לגובה עמדת העבודה, כך שהידיים יהיו בזוית של כ- 90 מעלות בין האמה לזרוע.
מהו כסא מחשב ארגונומי
כאמור, כסא מחשב ארגונומי יכול לסייע במניעת התפתחות תסמונת התעלה הקרפלית, כמו גם בעיות אחרות העלולות לנבוע מישיבה ממושכת, כמו למשל כאבי גב תחתון.
כאשר רוכשים כסא מחשב, או כסא מנהלים אורטופדי כדאי להקפיד על התכונות הבאות:
- תמיכה לומברית – תמיכה לאיזור הגב התחתון המסייעת לפיזור עומסים בעמוד השידרה ולהפחתת כאבי גב. רצוי להקפיד על תמיכה לומברית מתכווננת להתאמה מקסימלית למבנה הגוף האישי.
- מושב המתעקל כלפי מטה בקצהו כדי למנוע לחץ מאחורי הירכיים או הברכיים.
- ריפוד שאינו "רך" מדי, כדי לספק תמיכה נכונה לגוף.
- תנועתיות – מומלץ להעדיף כסא מחשב ארגונומי המאפשר תנועתיות מירבית, למשל על ידי מנגנון נידנוד. חשוב לוודא שכסא המחשב מאפשר שינוי תנוחות ישיבה בקלות.
- משענות ידיים מתכווננות לגובה (ורצוי גם לצדדים), כדי לספק תמיכה טובה לזרועות כך שמשקלן לא יעמיס על השלד.
- כוונון עומק המושב – כך שניתן יהיה לכוון את הכסא בצורה שתאפשר מירווח של סנטימטרים ספורים בין קצה המושב לברכיים.
- מנגנון כיוונון גובה הישיבה – כדי לאפשר גובה ישיבה בו הרגליים ייצרו זווית של כ-90-100 מעלות ביחס לרצפה.
- אפשרות כיוונון זווית המושב – כאשר רצוי לכוון לזווית של כ – 110- 100 מעלות, אשר תאפשר ישיבה זקופה ללא "קריסה" של הגב התחתון, וללא כיפוף מיותר של העורף.
לסיכום
הקפדה על סביבת עבודה ארגונומית הינה חשובה לשמירה על בריאות העובדים ומניעת מחלות תעסוקתיות, כגון תסמונת התעלה הקרפלית. ריהוט משרדי ארגונומי הינו רכיב חשוב בהתאמה הארגונומית של סביבת העבודה, וחשוב להקפיד על איכותו והתאמתו לעובד.
הערה: אין במאמר משום ייעוץ רפואי מכל סוג. המידע והתכנים באתר אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא.
מקורות:
ארגונומיה וגורמי אנוש, מאתר המוסד לבטיחות וגהות
ארגונומיה, מאתר וויקיפדיה
ארגונומיה, מאתר מכון וייצמן למדע
תסמונת מנהרת שורש כף היד, מאתר וויקיפדיה