מחקרים רבים בתחום פסיכולוגיית הצבעים, משנות ה – 70 ועד היום, מצאו מתאם בין צבעים שונים למצבי רוח, דפוסי התנהגות ואף שינויים פיזיולוגיים באנשים שנחשפים אליהם.
בעוד שקיימים הבדלים תרבותיים באסוציאציות המשוייכות לצבעים מסויימים, ישנם מספר מאפיינים ביולוגיים חוצי תרבויות בהשפעתם של הצבעים על הנפש והגוף. כך למשל צבעים מסויימים יכולים לתרום להרגשת נינוחות, יצירתיות, וחמימות, ולהיפך – לתחושות של דכדוך, חרדה, כעס או תוקפנות.
כאשר באים לעצב את המשרד, בחירת הצבע הינה משמעותית הרבה מעבר להיבטים העיצוביים, שכן היא תשפיע גם על האווירה, הפרודוקטיביות וה – Well being של העובדים והלקוחות, כמו גם על תדמית העסק שלך.
במאמר הבא נסביר כיצד הצבעים השונים משפיעים על תחושותינו, ואלו צבעים מומלצים לחללים וסביבות עבודה שונות.
צבעים ספציפיים והשפעתם
צהוב – שמחת חיים זה שם המשחק
- הצהוב הינו הגוון הבהיר ביותר מבין צבעי היסוד, ונחשב לצבע מאיר, מעורר, משמח ומעודד יצירתיות.
- גוונים צהובים מסייעים ליצירת אווירה חיובית ואופטימית ומעודדים תחושות של אושר ושמחה.
- במחקרים נמצא כי הגוון הצהוב מעודד את רמת הקשב והזיכרון (לא פלא איפה שפתקי post-it, כמו גם הדגשות טקסט, בדרך כלל צהובים).
- צהוב מתאים במיוחד לאזורי עבודה בהם נדרשת יצירתיות רבה, חדשנות, התלהבות ומוטיבציה. כמו כן מתאים גם בחדרי הדרכה ולימוד בהם נדרש קשב וזיכרון.
- יחד עם זאת שימוש מוגזם בצהוב יכול לעייף את העיניים, להעלות תחושות עוררות וסטרס, ולהגביר את התיאבון (לא סתם הלוגו של מקדונלדס צהוב..). כשזה מגיע לצהוב מתינות היא מילת המפתח.
- הצהוב משתלב טוב במיוחד בחללים בהירים עם תאורה טבעית.
אדום – צבע התשוקה
- אדום הינו צבע נועז בעל נוכחות חזקה. הוא מושך תשומת לב רבה ומקושר לרגשות עזים כגון אהבה, תשוקה וכעס, כמו גם סכנה (ולכן הוא נוכח במרבית שלטי האזהרה המוכרים לנו מהיומיום).
- הצבע האדום הינו בעל השפעה מעוררת ומניעה לפעולה – הוא מגביר את העוררות הפיזית ומעלה את קצב הנשימה, פעימות הלב ופעילות גלי המוח, כמו גם את התיאבון.
- בשל סיבות אלו ניתן יהיה למצוא אותו במקרים רבים משולב בחדרי כושר או מתחמים הדורשים פעילות פיזית ועירנות כגון: פסי ייצור, איזורי עבודה הפועלים בשעות הלילה הקטנות, מסדרונות וקפיטריות.
- בשל תכונויות המעוררות והדומיננטיות שלו, מומלץ להשתמש בו במשורה בנגיעות צבע בלבד, למשל בריפוד כסאות מחשב, או בגוונים מעודנים ומרוככים יותר. כמות גדולה מדי של אדום עז יכולה לגרום לעוררות יתר הפוגעת ביכולת הריכוז ושיתוף הפעולה. כך למשל מחקרים שנערכו בנושא הראו שתלמידים שנחשפו לצבע האדום מיד לפני הבחינה קיבלו ציונים נמוכים יותר מאשר אלו שנחשפו לפני הבחינה לצבע שחור או ירוק.
כחול – אי של יציבות וביטחון
- כחול נתפס בעיני רבים כצבע של יציבות, בטיחות ואמינות. הוא משרה שלווה ואמון, ומסייע בבניית נאמנות לקוחות ועובדים.
- בניגוד לצבע האדום, לצבע הכחול יש השפעה מרגיעה ומקררת והוא מפחית מתחים, מאט את העוררות הגופנית ומפחית תיאבון.
- בגוונים ה"מסורתיים" והעמוקים שלו הוא מתאים במיוחד לעולם התאגידי ולעסקים כגון: עורכי דין, רואי חשבון, סוכני ביטוח, בנקאים וחברות אחרות בהן האמון והאמינות חשובים (לא פלא אפוא שהכחול הוא הצבע הפופולרי ביותר באתרי אינטרנט עסקיים).
- הצבע הכחול נחשב כמשפר פרודוקיביות, ומשרה אווירה יציבה ומרגיעה במשרד המאפשרת לעובדים להישאר ממוקדים לאורך זמן בהשלמת המשימות שלפניהם, ולכן מתאים במיוחד לחדרי ישיבות, מעבדות מחקר, מרחבי עבודה משותפים, ועוד.
- יחד עם זאת יותר מדי כחול עלול להפחית את התפוקה ולגרום לתחושות עצב, ולכן מומלץ לשלב נגיעות שלו ולא לצבוע את החלל כולו כחול. בנוסף גווני הכחול הכהים וה"מסורתיים", כגון כחול נייבי או רויאל, יכולים להעיד גם על שמרנות, "כבדות", וחוסר מקוריות, ולכן הוא פחות יתאים בגוונים העמוקים שלו לחברות המעוניינות לשדר חדשנות ויצרתיות תוססת ושוברת שגרה. לחברות כאלו מוטב להשתמש בצבעים אחרים, או בגוונים בהירים ונועזים יותר של כחול, כגון תכלת חזק, גווני טורקיז שונים ועוד.
ירוק – צמיחה ולבלוב
- הצבע הירוק מקושר לטבע, איזון וצמיחה. הוא מרגיע ומשרה אווירה של ביטחון, ריפוי ויציבות (וזאת אחת הסיבות שהוא הצבע המועדף במרפאות ומתקנים רפואיים).
- הירוק הינו צבע מאזן ומרגיע, אינו מעייף את העיניים ומעודד יצירתיות ורוגע.
- גוונים ירוקים עמוקים וכהים משדרים עוצמה, יוקרה ועושר ומתאימים למוסדות פיננסיים מבוססים, בעוד שהגוונים הבהירים יותר כגון ירוק תפוח, ירוק ליים ומנטה מתייחסים לחדשנות, צמיחה ורעננות. גווני ירוק טבעיים ובהירים מתאימים במיוחד לתחומי היופי, הבריאות, מוצרים טבעיים, אורגניים וידידותיים לסביבה ועוד.
- הגוון הירוק מתאים במיוחד לחללי עבודה בהם אנשים עובדים במשך שעות עבודה ארוכות, או סביבות לעבודה הדורשת יצירתיות, כגון: עמדות עבודה, איזורי מנוחה לעובדים, חדרי הסבה ועוד.
- דרך מצויינת לשלב ירוק במשרד היא באמצעות צמחיה, וקירות ירוקים – על התועלות הנוספות בשני אלו ניתן לקרוא בכתבה שלנו על עיצוב משרדים ביופיליים.
כתום – אנרגיה מתפרצת
- הכתום משלב את נועזות האדום עם עליזות הצהוב ומשדר אופטימיות, חמימות, אושר, התלהבות וחדשנות.
- זהו צבע אנרגטי בעל השפעה מעוררת ומגבירת תיאבון.
- יחד עם זאת יותר מדי כתום יכול לייצר עוררות יתר אשר יכולה לבוא לידי ביטוי באווירה תחרותית מדי ולא מפרגנת. לכן מומלץ להשתמש בו במתינות על ידי שילוב כתמי צבע כתומים בעיצוב המשרד.
- גווונים כתומים מתאימים במיוחד בחללים יצירתיים, וחללי עבודה הדורשים עירנות.
סגול – צבע המלוכה
- סגול הינו צבע המקושר לדמיון, רוחניות ויצירתיות, אם כי יכול גם להתפרש כלא בוגר או מעשי.
- סגול עמוק נחשב כצבע "מלכותי" המציין איכות, יוקרה ועושר (בעבר הפקת הפיגמנט הסגול היתה יקרה מאוד, כך שרק העשירים ביותר יכלו להשתמש בו).
- הסגול יכול להתאים במיוחד לחברות העוסקות בתחומים יצירתיים.
שחור – אמירה סמכותית
- שחור מקושר לכוח וסמכות, לדוגמא – גלימות שופט שחורות, או חגורה שחורה באומנויות לחימה.
- יחד עם זאת הגוון השחור מקושר גם לתכונות שליליות כגון כוחניות ותוקפנות (כך למשל קבוצות ספורט שמדיהם שחורים זוכות לעונשים רבים יותר מאשר מקבילותיהן בלבן).
- בשימוש אינטנסיבי מדי מחשיך ומקטין את החדר, לעומת זאת נגיעות של שחור יכולות להבליט את הצבעים האחרים ולהוסיף תחכום ואמירה לעיצוב המשרד.
לבן – טוהר ורעננות
- הצבע הלבן גורם לחללים להיראות גדולים ומרווחים יותר, ומוסיף תחושת רעננות, נקיון ואור.
- יחד עם זאת יותר מדי לבן יכול לתת תחושה סטרילית מדי ומשעממת, לכן תמיד מומלץ לשלב אותו כרקע, או תוספת, לצבעים אחרים.
- בתור צבע ניטרלי הוא יעבוד מצויין עם (כמעט) כל צבע, ואף יבליט אותו.
אנו, ב – 2sit, מכירים בחשיבות הרבה שיש לצבעים, ולכן מציעים את הכסאות שלנו במבחר גדול מאוד של סוגי וגווני ריפודים. בנוסף, בהיותנו חברת ייצור מקומית, במרבית הדגמים קיימת גם אפשרות להתאמה אישית לפי צרכי הלקוח.
מוזמנים ליצור עמנו קשר בטלפון 03-6138844, או לבקר באולם התצוגה המרווח שלנו ברחוב ששת הימים 10, בני ברק (מול קניון איילון, רמת גן).
עיצוב אופן ספייס: כך תעשו זאת נכון – 8 דגשים לעיצוב חללי עבודה משותפים